30 april 2020

Innovatie in Coronatijd

Door Janne Vereijken

Het is een open deur. De Corana crisis schreeuwt om innovatie! Het snel produceren van grote hoeveelheden medische hulpmiddelen, de ontwikkeling van een vaccin, het veilig leveren van alle zorg, effectief remote samenwerken, online onderwijs, op een veilige manier onze vrije tijd besteden en van kunst & cultuur genieten…

Het virus dwingt ook Silicon Valley tot aanpassen en innoveren. Niet de techbedrijven, maar het Corona Virus bepaalt aan welke innovatie de wereld behoefte heeft. (https://fd.nl/ondernemen/1342194/silicon-valley-moet-nu-innoveren-om-te-overleven).

Uit het Nationaal Ondernemers Onderzoek van De Ondernemer blijkt dat bij ondernemers in het mkb innovatie hoog op de agenda staat én blijft staan. 52 procent van de ondernemers geeft aan dat de coronacrisis geen invloed heeft op lopende innovatieprojecten. Bijna de helft (44 procent) ziet in het feit dat de werkzaamheden minder worden, juist ruimte voor innovatieprojecten.

Ook bij grote organisaties signaleer ik de innovatie urgentie. Om de crisis te overleven, in te spelen op het ‘nieuwe normaal’ én om belangrijke transities te versnellen. Veel van mijn projecten, met name op het vlak van digitale transformatie, komen in een stroomversnelling. Om een idee te geven waar ik nu onder meer mee bezig ben:

  • Het ontwikkelen van een prototype voor een online wetenschapsplatform in de zorg door middel van een design sprint
  • Vervolgens het bouwen van het minimal viable product dat 17 juni live moet
  • De ontwikkeling van een technology roadmap voor een bouwbedrijf
  • Het Rotterdamse MKB stimuleren op het gebied van digitalisering, verduurzaming en circulair ondernemen
  • Een digitaal design thinking programma met het innovatieteam

Ik werk niet alleen aan digitalisering en innovatie bij mijn klanten. Door Corona moesten de diensten van mijn bedrijf Spring Company ook worden aangepast. In korte tijd omschakelen van offline naar online faciliteren, adviseren en trainen. Met partners en collega-innovators wisselen we best practices uit en transformeren we ons werk razendsnel.

Natuurlijk hadden we deze ellendige pandemie liever niet gehad. Maar laten we de schouders eronder zetten, doen wat we kunnen en de kans grijpen om door te pakken!

Welke innovaties wil jij nu versnellen?

 

 

Innoveren met Spring Company

Spring Company begeleidt organisaties bij de ontwikkeling van diverse type innovaties. Van fysieke of digitale producten tot diensten, klantervaringen, platforms en andere oplossingen. Ontdek hoe wij innovatieprojecten faciliteren en realiseren.

GERELATEERDE BLOGS