winnaars Mkb Datahackathon

28 september 2020

MKB Datahackathon voor de Transport en Logistiek Sector

Janne Vereijken was facilitator van de eerste MKB Datahackathon. In samenwerking met Hackathon Factory heeft zij de casevraag geformuleerd, het programma gemaakt en de teams begeleid.

Een applicatie waarmee het rendement van transportondernemers wordt verhoogd door selectief data met andere transportondernemers te delen. Daarmee is Team Link-up de winnaar geworden van de eerste editie van de MKB Data Hackathon, die gisteren door MKB-Nederland werd georganiseerd in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rabobank en de Hackathon Factory.

 

Geweldig resultaat

Tijdens de eerste MKB Data Hackathon gingen verschillende teams van transportondernemers en experts, zoals data-analisten, BI-specialisten en business consultants, aan de slag met het ontwerpen van digitale oplossingen voor de transportsector.

‘Kennis van it-bedrijven direct overbrengen naar ondernemers die daar meteen mee aan de slag kunnen en een productiviteits- en rendementssprong kunnen maken, dat is een geweldig resultaat’, zegt directeur Leendert-Jan Visser over de geslaagde Hackathon. MKB-Nederland wil meer van dit soort sessies organiseren om ondernemers en it- en andere deskundigen bij elkaar te halen en tot innovaties te komen waarmee ook andere ondernemers in een branche hun voordeel kunnen doen.

 

 

Beter gebruik van data

De eerste hackathon was gericht op ondernemers in de transport en logistiek. Uitdaging nummer één in deze branche is het inzichtelijk maken van kosten en rendement en daar was de challenge voor de deelnemende ondernemers en deskundigen dan ook op gericht: verhogen van het rendement of de bedrijfscontinuïteit door beter gebruik van data te maken.
Met de winnende Link-up applicatie worden marge killers inzichtelijk gemaakt en vorm je als ondernemer al ‘swipend’ gemakkelijk een ‘match’ met andere transportondernemers die complementair zijn aan je eigen bedrijfsvoering. Via de chatfunctie deel je tips, ideeën of ritten met elkaar. Team Link-up ontvangt vanuit de Rabobank 2.000 euro ontwikkelbudget en krijgt daarbij een begeleidingstraject voor verdere ontwikkeling aangeboden.

 

Acht vernieuwende concepten

De MKB Data Hackathon leverde in totaal acht vernieuwende concepten op. Donderdagvond presenteerden de teams hun ideeën aan de vakjury onder leiding van TLN-voorzitter Elisabeth Post. De jury roemde onder andere ook het ter plekke bedachte concept Vitalitastic, waarbij bestaande voertuigdata gebruikt wordt om de vitaliteit van medewerkers in kaart te brengen; juist in deze sector een belangrijk gegeven, gezien het voor de transportondernemer vaak onduidelijk is hoe het met medewerkers op de weg gaat.

 

 

Het winnende concept

Lees hier het verslag van het  winnende team over hun concept

 

Innoveren met Spring Company

Als facilitator begeleiden we jouw team bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Óf laat het innoveren over aan ons team van experts en innovators. Lees meer over innoveren met Spring Company.

GERELATEERDE BLOGS